God en het multiculturele Nederland. Religieuze diversiteit in Nederland van 1517 tot heden

06feb2018 23mrt2018

Evenement

NIEUW OUC: Wie in Ouderkerk aan de Amstel de Kerkstraat afloopt, vindt tegenover de protestantse kerk een joodse begraafplaats uit de vroege zeventiende eeuw. Nederland heeft een lang verleden van religieuze diversiteit.

De Opstand maakte de Republiek tot een land waar katholieke en protestantse geloofsgemeenschappen naast elkaar bestonden, joodse migranten trokken in de zeventiende eeuw naar Amsterdam, in Nederlands-Indië leefde de grootste moslimpopulatie ter wereld. Hoe ging Nederland met die religieuze diversiteit om? Hoe werd zij door haar verschillende religieuze gemeenschappen gevormd? Hoe gingen die religieuze groepen met elkaar om? En wat betekent deze lange geschiedenis van religieus multiculturalisme voor de samenleving van vandaag?

In de collegereeks Religie en macht zoeken we historische verdieping bij actuele vraagstukken over religieuze diversiteit. We stellen vragen bij het culturele zelfbeeld van Nederland. Nederlanders beroemen zich niet zelden op hun lange verleden van tolerantie. Toch wijzen zij ook op hun specifieke ‘joods-christelijke traditie’, of beschrijven zij zichzelf (geërgerd of vertederd) als ‘echte calvinisten’. Nakomelingen van niet-christelijke migranten blijken vaak moeite te hebben om zich Nederlander te voelen, terwijl zij in Nederland geboren en getogen zijn. Hoe komt dat? Waarom menen sommige orthodox-christelijke groepen dat zij vreemden geworden zijn in eigen land? En is Nederland ooit dat ‘gewoon christelijke’ land geweest dat bijna alle partijen lijken te veronderstellen?

Via deelname aan deze collegereeks verwerft u inzicht in de geschiedenis van religieus conflict in Nederland. U raakt vertrouwd met sleutelconcepten uit de religiewetenschappen en leert deze toe te passen op de Nederlandse religiegeschiedenis. Naast de colleges neem je deel aan drie excursies naar religieuze gemeenschappen (kerk, synagoge en moskee). Het vak wordt afgesloten met een historisch essay en een journalistieke reportage, waarin je je indrukken van de excursies verwerkt.

Data, tijd(en), locatie en prijs

• Data: 6 februari - 23 maart 2018
  • Tijden: dinsdagen 15.00 - 17.00 uur en vrijdagen 13.00 - 15.00 uur
  • Aantal colleges: 14
  • Locatie: Oost-Indisch Huis, D2.04
  • Cursusprijs: 210 / 189 (kortingsprijs voor AUV-leden)

Disclaimer: voor de actuele roostergegevens raadpleegt u altijd de roosterwebsite van de UvA. De Illustere School is niet verantwoordelijk voor wijzigingen in het rooster.

Belangrijk om te weten

Cursustype Open UvA-College
Onderwijsvorm Werkcolleges
Semester/blok Semester 2, blok 1
Voertaal Nederlands
Studiemateriaal Reader met artikelen (wordt een week voor het eerste college verspreid).
Overige informatie U volgt het OUC als toehoorder. Dit betekent dat u alleen de hoorcolleges mag volgen en geen werkcolleges (tenzij hierboven anders is aangegeven), geen tentamen mag doen en geen studiepunten mag behalen.
Uiterste aanmelddatum 29 januari 2018 (op basis van beschikbaarheid)

Aanmelden

Om u aan te melden voor deze collegereeks maakt u een account aan bij de Illustere School. Als u al een account heeft, gebruikt u uw huidige account. Voor beide opties klikt u hieronder.

Na aanmelding

Na aanmelding ontvangt u direct per e-mail uw aanmeldbevestiging (let op: soms komt deze in uw junkmail of spammap terecht).

Betaling

Het cursusgeld wordt automatisch van uw rekening afgeschreven. Voor UvA-medewerkers is deelname aan een OUC gratis. Zij volgen een andere aanmeldprocedure.

Blackboard

Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van Amsterdam en wordt gebruikt door alle docenten en (reguliere) studenten van de UvA. Toehoorders mogen ook gebruik maken van Blackboard. De Illustere School stuurt u per mail codes waarmee u kunt inloggen op Blackboard. Voor meer informatie klikt u op de link Veelgestelde vragen over Blackboard.

Gepubliceerd door  Illustere School