Rechtsgeleerdheid

Bij ons ben je jurist vanaf dag één. Als succesvol academisch jurist is het belangrijk om goed te begrijpen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Daarom ga je in je eerste studiejaar direct op werkbezoek en kun je al praktijkervaring opdoen bij ons ‘virtuele advocatenkantoor’: de Amsterdam Law Firm.Jurist vanaf dag één

Rechten studeren aan de UvA geeft je een brede kijk op het vakgebied: we verkennen het recht in een Europese en internationale context én in relatie tot andere vakgebieden. Omdat Rechtsgeleerdheid altijd in verbinding moet staan met de veranderende wereld.

We staan bekend om een eigenzinnige benadering en dagen jou als student ook uit om fundamentele vragen te stellen. We leren je kritisch te zijn, scherp: een essentiële vaardigheid voor een academisch jurist.

Video wordt geladen..
-

Rechtenstudenten vertellen over hun studie aan de UvA.

Aansluiting op de praktijk

Nieuw in collegejaar 2017-2018 is het vak Zicht op de rechtspraktijk, gedoceerd door professionals die in Amsterdam werkzaam zijn. Denk aan advocaten en rechters, maar ook aan mensenrechtenexperts, journalisten en politici. Hier leer je wat er allemaal komt kijken bij de toepassing van het recht. Je ontdekt hoe lastig het vaak is de feiten vast te stellen of hoe bepalend de verdeling van de bewijslast is voor de uitkomst van een zaak. Als je de eerste helft van het studiejaar goed hebt doorlopen, ben je klaar voor het echte werk in de Amsterdam Law Firm.

Naast een naadloze aansluiting op de praktijk, zorgen we ook voor een blijvend sterke verbinding tussen ons onderwijs en onderzoek.

Persoonlijke begeleiding en veel extra’s

Tijdens je hele studie krijg je individuele studiebegeleiding, afgestemd op jouw behoefte en de fase in je studie. Daarnaast bieden we veel extra’s, zoals de TopLunches: trainingen op maat door experts van de UvA en uit de beroepspraktijk. Deze helpen jou concreet om van je studie en je loopbaan een succes te maken.

Speciaal voor excellerende studenten die nog meer uit hun bachelor willen halen, bieden wij ook nog een aanvullend, extra uitdagend programma: het Amsterdam Honours College of Law.

Stap voor stap bereiden we je voor op een mooie juridische carrière. Als je na het behalen van je bachelor Rechtsgeleerdheid ook een van onze 20 juridische masters succesvol afrondt, kom je in aanmerking voor een vervolgopleiding tot onder andere advocaat, officier van justitie of rechter.

Video wordt geladen..

Bij de Amsterdam Law Firm werk je samen aan echte zaken.

Is rechten studeren iets voor jou?

Heb je een talent voor het bemiddelen bij lastige conflicten? Of vind je het interessant om te weten hoe je een rechter in de rechtszaal kunt overtuigen? Welk pad moet worden bewandeld bij medische fouten? Of hoe het nu zit met Instagram en jouw privacy? Dan is rechten studeren vast iets voor jou.

De studie is interessant als je een van de maatschappelijk georiënteerde profielen volgt op de middelbare school, maar ook de meer exacte profielen vormen een prima basis; succesvolle juristen moeten analytisch en logisch kunnen denken. Bèta-kennis komt dus goed van pas. 

Met een vwo-diploma (bijna) op zak kun je je direct aanmelden. Als je een internationaal equivalent van het vwo-diploma hebt, een hbo-propedeuse of een voltooide hbo-opleiding, dan gelden andere richtlijnen. Kom naar een van onze open dagen of word Student voor een Dag voor een eerste kennismaking!

 

‘Tijdens je studie kom je erachter dat het recht overal is.’

Vakken en diploma

Per studiejaar kun je 60 punten halen en je ontvangt een bachelordiploma bij een totaal van 180. In principe kun je dus afstuderen nadat je 3 studiejaren succesvol hebt afgerond en een afsluitende scriptie hebt geschreven.

Tijdens het bachelorprogramma combineer je verplichte- en keuzevakken, die zowel theoretisch als praktijkgericht zijn:

  • Jaar 1: inleiding tot het recht
    Van start in de juridische praktijk: onder meer Zicht op de rechtspraktijk, inleidende vakken op het terrein van strafrecht, privaatrecht, Europees recht et cetera, recht en menselijk gedrag, juridische vaardigheden, studievaardigheden, en de Amsterdam Law Firm en het Honoursprogramma voor wie ervoor in aanmerking komt.

  • Jaar 2: verdieping en nieuwe vakken
    Verdiepende en nieuwe vakken, onder meer aansprakelijkheidsrecht en internationaal recht, eerste keuzemogelijkheden: oefenrechtbank, arbeidsrecht of informatierecht.
  • Jaar 3: eigen invulling en nieuwe vakken
    Een half jaar zelf in te vullen: voorsorteren op je master met een van onze minors of studeren in het buitenland, nieuwe vakken: onder meer ondernemingsrecht, afsluitende bachelorscriptie.

Vervolg en specialisaties

Ongeveer 95% van onze studenten kiest na het behalen van de titel Bachelor of Laws (LLB) voor een van onze juridische masters. Je kunt voor verdere wetenschappelijke specialisatie gaan of juist de verbreding zoeken.

Waarom de UvA?

De belangrijkste redenen om te kiezen voor de UvA

1. Hoge kwaliteit

De UvA behoort tot de top van Europese universiteiten. Ook maken we deel uit van de League of European Research Universities (LERU) met o.a. de University of Cambridge en University of Oxford.

2. Rijke traditie, sterk verweven met de stad

Tolerante, open en internationale academische traditie, teruggaand tot 1632. Toen was de universiteit al nauw verweven met de stad. (Oud-)studenten en medewerkers zijn er sindsdien overal aanwezig.

3. Toekomstperspectieven

Amsterdam huisvest talrijke (internationale) bedrijven en instellingen: interessant voor het vinden van een stageplek en een baan. Daarnaast stimuleren we studenten deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma.

4. Onderzoeksuniversiteit

Toonaangevend en baanbrekend onderzoek in alle wetenschapsgebieden. Interessant zijn de onderzoeksmasters die de UvA biedt in vrijwel alle disciplines. Dé voorbereiding op een promotietraject.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op of raadpleeg onze antwoorden op veelgestelde vragen.

Kerngegevens


Diploma
LLB Rechtsgeleerdheid
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50700

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid